About my blog

Deze blog bevat nieuws en informatie over functiebeperkingen, waar studenten en personeel mee te maken kunnen krijgen.

Disclaimer

De meningen ge-uit door medewerkers en studenten van de TU Delft en de commentaren die zijn gegeven reflecteren niet perse de mening(en) van de TU Delft. De TU Delft is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van hetgeen op de TU Delft weblogs zichtbaar is. Wel vindt de TU Delft het belangrijk - en ook waarde toevoegend - dat medewerkers en studenten op deze, door de TU Delft gefaciliteerde, omgeving hun mening kunnen geven.

REPORTAGE – Mare 28, 19 april 2007

Vloedgolf in je oor

Het probleem bij gehoorschade door lawaai zit hem in de slakkenhuizen. Het slakkenhuis of cochlea is een orgaan in het binnenoor. In het orgaan groeien allemaal kleine haartjes, die in een waterachtige vloeistof staan. Geluid is trillende buitenlucht; je oor zet dat om in trillingen van de vloeistof in de cochlea.

De vorm van het slakkenhuis is zo, dat een bepaalde toonhoogte specifiek de haartjes op een bepaalde plaats in trilling brengt. De beweging van de haartjes wordt omgezet in elektriciteit, zoals een fietsdynamo dat doet met de beweging van een fietswiel. Dat elektrische signaal gaat vervolgens via de gehoorzenuw naar de hersenen.

Staat het geluid te hard, dan worden die haarcellen kapot gescheurd als door een vloedgolf in je oor. Omdat ze allemaal samenwerken, kunnen de hersenen na een beschadiging de juiste toonhoogte-informatie niet meer goed onderscheiden. Medeklinkers gaan hetzelfde klinken, en het verschil tussen zuivere en net-niet-zuivere muziek is niet meer te horen. Een professioneel muzikant heeft dan een serieus probleem – en 75 procent van alle professionele muzikanten heeft een gehoorbeschadiging.

Decibelmeter

De decibel (in dB gemeten) is een maat voor geluidssterkte. Decibels werken met een logaritmische schaal: 50 dB is niet 25% harder dan 40 dB, maar tien keer zo hard. Dit heeft als voordeel dat het makkelijker is om het totale effect van verschillende geluidsbronnen te berekenen, en dat het grofweg overeenkomt met de manier waarop mensen geluid waarnemen. Het nadeel is dat mensen niet in logaritmen denken. 83 decibel lijkt niet veel harder dan 80 decibel, maar het is twee keer zo hard, en een werknemer mag er van de wet maar half zo lang aan zijn blootgesteld.

-10 dB Geen mysterieus antigeluid, maar gewoon onhoorbaar zacht. Dat minteken is het resultaat van werken met logaritmes
0 dB Gehoorgrens. Iemand met een gezond gehoor kan geluiden die harder zijn dan 0 dB waarnemen
20 dB Stiltegebied in de natuur
60-70 dB Gesprek